
Voor diegene die niet weten wie ik ben. Mijn naam is Scooter, ik ben de Nerd van het Muppettheater en tevens het neefje van de eigenaar van het gebouw. Dank zij mijn bijdrage lopen veel zaken op rolletjes, maar daar denkt Kermit vaak anders over.
Vandaag ben ik bij Mahna Mahna op bezoek geweest om te praten over een digitale online boekenkast, sociale netwerken en online muziek beluisteren. Dit o.a. via een sociaal netwerk.
Aangezien het digideel van onze informatievoorziening steeds belangrijker wordt zie je dat dit langzamerhand steeds meer menselijke trekjes krijgt. Kon je vroeger nog tot diep in de nacht je eigen ding op internet doen, vandaag de dag is dit totaal anders.
In de steentijd was je het dorp waar je onderdeel van was tevens je familie. Deze bestond uit ongeveer 30 tot 40 personen. Langzamerhand ontstonden er steden en zag je dat bepaalde beroepsgroepen hun eigen gilden vormden. Ook deze bestonden uit een vergelijkbare grootte.
Volgens Desmond Morris veranderde dit niet in de twintigste eeuw. (zie bijvoorbeeld http://frontpage.fok.nl/review/5555/1) Het enige wat veranderde was het feit dat de telefoonklapper nu niet uit beroepsgroepen of familie bestond maar uit vrienden met vergelijkbare interesses. Ook hier bestaat dit meestal uit 30 tot 40 personen.
Hoe zit dit nu in de digitale wereld. Vanaf de eerste chatmogelijkheden zie je ook hier een sociaal netwerk ontstaan. Op Hyves (voor Nederlandse begrippen toch het meest gangbare sociale netwerk) zie je veel jongeren met wel 216 “vrienden”, deze jongeren realiseren zich dat ze nooit echt vriendjes kunnen zijn met die 216 mensen maar meer bekenden, of zelfs bekenden van bekenden die toevallig dezelfde voetbalclub, disco of school als zelfde interesseobject hebben. Opvallend is dat ook hier de interesse naar elkaar vaak snel afneemt als het nieuwtje er van af is.
De interesse blijft beter stand houden op het netwerk van Linkedin gewoonweg omdat hier weer sprake is van het oude gilde principe. Linkedin is vooral een professioneel netwerk met groepen binnen bepaalde beroepen (ICT, gezondheidszorg, managers). Het frappante is dat je binnen Linkedin vooral hoger opgeleide mensen tegenkomt. Hiermee wordt de gilde structuur nog meer bevestigd.
En dan nu de digitale boekenkast: Boeken moet je lezen en niet op een lijstje zetten en bespreken. Met name de type boeken die Mahna Mahna ’s interesse hebben, horen niet thuis bij een boekenclub. Dit zijn serieuze vakinhoudelijke en academische werken die bedrijfsmatig zeer interessant zijn voor managers en vakidioten, en die hebben geen tijd voor open discussies over fout geplaatste komma’s, visies op hoofdpersonages en verwerkingsideologieën van de moederfiguur. Toch is er een groot voordeel van deze lijsten. Dit is vooral voor fictielezers zoals romanlezers. Echter zowel ik als mijn zusje Skeeter alsmede Mahna Mahna horen niet bij deze doelgroep.
Mahna Mahna vindt met name het muzikale netwerk niet interessant. Dit is logisch bij zo’n begenadigd muzikant die permanent twee zangeressen in zijn omgeving heeft en hiermee zijn eigen gilde is gestart. (Buma Stemra here we come!)
1 opmerking:
Mooi gecombineerd.
Wel had ik iets meer van je verwacht over het muzikale netwerk en je digitale boekenkast.
Waarom vind je het 'niets'. Vanuit eigen oogpunt kan ik dat nog begrijpen, maar om er zo gemakkelijk voor je klanten mee weg te komen...
Kom op! Sla me er mee om mijn oren!
Je inzicht in de dorpstructuren vind ik trouwens heel fascinerend om te lezen! Mooi punt. :)
Een reactie posten